Ahsen Forum
Ahsen Forum ...

Join the forum, it's quick and easy

Ahsen Forum
Ahsen Forum ...
Ahsen Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Elif Şafak'ın pembe Aşk'ı gri oldu..

Elif Şafak'ın pembe Aşk'ı gri oldu.. Empty Elif Şafak'ın pembe Aşk'ı gri oldu..

Mesaj tarafından murat80 Salı Tem. 07, 2009 7:58 pm

Elif Şafak'ın pembe Aşk'ı gri oldu.. Elifsafakresim0d115b6c0d07d169by

Elif Şafak'ın pembe 'aşk'ı gri oldu!

Elindepembe bir kitapla görünmek istemeyen erkeklerin talebi karşılık buldu.Elif Şafak'ın “Aşk” kitabının kül rengi versiyonu da piyasada...

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Elif Şafak'ın pembe renkli 'Aşk' kitabının rnegi değiştirildi.

İşte o haber:

Bir kitap alırken kıstaslarınız nedir?Yazarı, içeriği, türü, popülerliği, belki fiyatı... Ama ya rengi? Bu daoldu ve Elif Şafak'ın “Aşk” romanı pembe kapağı nedeniyle erkekokurlardan şikayet aldı.

“Pembe kitap bizi bozar” dedi“delikanlılar” ve Şafak'ın imza günlerinde bu dertlerini yazaraaktardılar: “Biz kitabı sevdik, evde veya yakın çevremizde rahatokuyoruz ama topluluk içinde pembe rengi saklama gereği duyuyoruz.”
Halbuki pembe kitap kapağından korkanerkek soyu, giyim kuşamında bu rengi “keşfetmiş” durumda... Gittikçedaha fazla pembe gömlek / omza atılan pembe kazak görüyoruz örneğin.Hatta Nike, Mercurial Vapor diye pespembe bir futbol ayakkabısı bileüretti.

Ama pembe kitap fobisinin fitilini,AKP'nin düzenlediği Kütüphane Söyleşileri'ne katılan Şafak'ın bir erkekokuru ateşledi: “Pembe kapaklı bir kitapla ortalıkta dolaşamıyorum.”
Bu itiraf üzerine Hikmet Bila Vatangazetesindeki köşesinde “Pembe korkusu” başlıklı bir yazı yazdı.“Türkiye'de erkek pembeden rahatsız olmuyor ki... Pembeden korkuyor.Ödü kopuyor” diyordu Bila. Çünkü onlar “erkek”ti, pembe ise “kızrengi”.
Ama “pembefobik” erkeklerin istediğioldu. Doğan Kitap, pembe kapağa alternatif, kül rengi bir kapaktasarladı “Aşk” için ve 20 bin özel baskı yaptı (pembe kitap 180 binbasılmıştı).
Kısacası artık kitap raflarında da haremselamlık var; bir türlü yan yana duramayan kadınla erkek, kitapkapağında da ayrılacak birbirinden... Pembenin karizmasını çizdiğinidüşünenler, ellerinde gri bir kitapla göğüslerini gere geredolaşacaklar.

ELİF ŞAFAK'IN GÖRÜŞLERİ

Kapağın alternatif rengi, kül rengi neyi simgeliyor?
Pembenin “kadınsı ve şekerriz” görüldüğüyerde, kül rengi “erkeksi”liği simgeliyor. Ağır olmak, ciddi olmak,duygularını fazla dışa vurmamak, duygusallıktan ve kadınsılıktan uzakdurmak... Yani pembeden rahatsız olanlar için bir alternatif.

Siz de yıllarca pembeye karşı önyargılı olduğunuzu söylemiştiniz. Pembe neyi simgeliyor?

Edebiyat dünyası, toplumun ve kültürüngenelgeçer kalıplarından uzak bir yer değil. Biz de pembeyi hepkelebeklerin, prenseslerin dünyasıyla, önemsiz işlerleözdeşleştiriyoruz. Pembeyi “ciddi edebiyat”ın rengi olarak görmüyoruz.
Şahsen ben de pembe sevmezdim. Zatenpembe kıyafetler giyebilen biri değilim. Hep koyu renkler, mümkünsesiyah tercih ederdim. Baktım ben de epey önyargılıymışım bu renge.“Aşk”ın pembe kapağını tasarlarken kendi önyargılarımı da aşmakistedim. O zaman gördüm ki pembe güzel, sıcak, sahici, iddialı birrenkmiş aslında. “Aşk”ın kapağında kullanılan pembe, Doğu mistisizmindekalp çakrasının rengi. Kalbimizin yaydığı enerjinin rengi.

Pembe kapak ilk tasarlandığında ne düşünmüştünüz?
Ben de hafif bir tereddüt yaşadım. Bizromancılar istiyoruz ki kitaplarımız ve fotoğraflarımız “ciddi vederin” görünsün. Bunlar klişe. Ben kendi kafamdaki klişelerisorguluyorum. Bir kitap hem pembe hem ciddi olamaz mı? Olur.

Bir renge femininite atfetmek ve bunedenle tedirginlik duymak fazlaca maço değil mi? Siz bir kadın olaraknasıl değerlendiriyorsunuz bunu?

Pembeden rahatsız olmak tabii ki maço birdavranış. Ama bunu sadece erkekleri eleştirerek değiştiremeyiz. Bencebiz anneler başlatıyoruz bu klişeleri. Bebeklere doğar doğmaz renkayrımcılığı uyguluyoruz. Kızsa pembe tulum, erkekse mavi tulum alarakbaşlatıyoruz. Bir çocuk pembe tişört giyse babası hemen huylanıyor,“Oğluma pembe mi giydirdiniz?” diye. Böyle büyüyen nesiller de pembedenrahatsız oluyor tabii. Önce biz annelerin renklere tavrının değişmesilazım.

Yazarın kitabının tasarımını okurun talebine göre şekillendirmesi bir gereklilik mi?
Bence insan ilişkileri büyük orandauzlaşmaya dayalıdır. Bunda bir fenalık görmüyorum. Beraber yaşamanınbir gerekliliği bu. Sonuçta biz pembe kapağımızdan vazgeçmiyoruz, “Aşk”romanı pembe kapaklı basılmaya devam ediyor. Ama pembeden bu kadarrahatsız olanlar için bir alternatif üretiyoruz. Okurun taleplerinidinliyor, önemsiyor ve bir seçenek sunuyoruz.

Pembenin karakteristik özellikleri
- Tüm renk karakterleri içinde en zarifi.İdealizmi en saf biçimde ortaya koyar. Saygı, şükran ve sadakatinsimgesidir. Hiçbir ayrım yapmadan yöneticilik vasfı taşır. Yumuşak,sıcak ve koruyucu özelliklerin sahibidir.
-Negatif insanlarda bir üstünlük kurmaniteliğine sahip olması, bu rengin toplumdan soyutlanmasını meydanagetirmiştir. Pembeler bazen de fanatikçe egemenlik duygusu geliştirir,kendilerine pek saygı duymaz, bazı problem ve dertlerini mutlaka birbaşkasının çözmesini bekler.
-Pembe baş ağrısı, yüksek tansiyon vekronik sinir bozukluklarını kontrol altına alır. Çalışırken çok yoğunçaba harcayanların pembe rengi kullanmalarında büyük yarar vardır.
murat80
murat80
Yönetici

Ruh hali : aşık
Lakap : SUSKUNLUĞUMUZ CEHAMETİMİZDEN DEĞİL ASALETİMİZDENDİR GÜZELİM

http://ahsen.yetkinforum.com

- Similar topics